Utö

Utö är en fantastisk ö som Clara och Niklas har besökt mycket under somrarna, både tillsammans och under uppväxten med vänner och familj. Här vill vi gärna dela med oss både av lite historia och våra tips på vad ni kan göra på ön under bröllopshelgen.

Utö ligger i det yttersta havsbandet och är en av södra skärgårdens största öar. Den har en lång och rik historia med alltifrån gruvbrytning och skogsbruk till omfattande militärverksamhet som är aktiv än idag, under vissa tider på året är delar av ön till och med avstängd för övningar.

Något som inte alla är vet är att Utö egentligen består av två öar, Utö och Ålö. Från norr- till sydspetsen är avståndet cirka 1,5 mil och hela ostsidan ligger fantastiskt vackert mot horisonten. Idag bor över 100 personer permanent på ön som även har en egen skola och ett besökarantal på ca 400 000, flest under sommarhalvåret.

Utö är en i princip bilfri ö, och enklast tar man sig runt till fots eller med cykel. Bli inte alltför fundersamma om ni ändå möter en bil när ni besöker ön då servicebilar är undantagna från bilförbudet.

Ta sig runt på Utö

Cykla

Vi kan varmt rekommendera alla som har några timmar över på lördagen att hyra cykel. Då Utö är en ganska stor ö med många fina platser att besöka är det ett perfekt sätt att utforska ön på tycker vi. 
Du kan till exempel cykla på det vackra skjutfältet längs med åkrar och slingriga vägar som tar dig fram till öns vackraste klippor och badplatser.

P.s. Det var på en av dessa klippor som Niklas frågade om Clara ville gifta sig med honom förra sommaren!

Cykel hyr du i Hamnboden intill Gruvbryggan.

www.utogasthamn.se/uto-cykeluthyrning

Till fots

Det går såklart även bra att utforska Utö till fots, många kommer till Utö just för att vandra i de fina miljöerna. Vi kan rekommendera att gå runt bland de gamla gruvorna eller ta en promenad på ett par kilometer rakt över till den östra sidan av ön där fina klippor, hav och fantastisk horisont väntar.

www.uto.se/vandra-pa-uto-alo 



Bada på Utö

Utö har ett stort utbud av badställen, både för den som gillar strand och klippbad. Frågar du Clara och Niklas är det bästa sättet för ett bad och med oslagbart bäst utsikt genom att gå eller cykla tvärs över ön till Rävstavik (ca 1,5 km från Gruvbyn) och hitta en fin klippa att doppa sig från.

Vill man ha klippbad lite närmre gruvbyn och hotellet finns även Stora Persholmen dit man tar sig över den lilla träbron nere i hamnen.
Gillar man bryggor och hopptorn finns den allmänna badplatsen ca 2 km från Gruvbyn, och vill man bara ta ett snabbt morgon- eller kvällsdopp kan man självklart även doppa sig i nere hamnen.

Föredrar man istället strandbad finns även en hel del fina och populära stränder på ön såsom Barnens bad på öns norra del (ca 1 km från Gruvbyn), Utö stora sand (ca 9,5 km från Gruvbyn) och Ålö stora sand (ca 12 km från Gruvbyn) på öns södra del dit man enklast tar sig med cykel.

www.uto.se/naturupplevelser 


Gruvbyn

Gruvbyn på öns nordvästra del är navet på ön med en historia hundratals år tillbaka i tiden. Det är hit ni kommer med båten från Årsta brygga, och det är här Utö värdshus ligger. Härifrån avgår även båten till kyrkan på lördagen, från Gruvbryggan.

Gruvbyn är ett väldigt mysigt litet samhälle där det finns en populär gästhamn, cykeluthyrning, butiker, restauranger, en ICA-butik och ett supermysigt bageri som vi varmt kan rekommendera, Utö bakgård. Dannekrogen är en mysig restaurang som vi har besökt flertalet gånger genom åren, bland annat förra sommaren när vi var nyförlovade och ville unna oss en god middag innan vi tog båten hem igen. Både bageriet, Ica, Utö Värdshus och restaurangerna erbjuder någon typ av mat för er som vill äta lunch innan det är dags att hoppa på båten till kyrkan.

Vill ni få en fin vy över Mysingen och inloppet till Gruvviken rekommenderar vi en kort promenad från värdshuset upp till Kvarnen, som är öns högsta punkt. Där kan ni njuta av en fantastisk utsikt, framförallt i solnedgången.

Gruvorna

Utö är rik på historia och redan tidigt var det gruvbrytningen som stod i centrum. Järnmalm utvanns på ön redan på 1500-talet (somliga menar att brytning skedde redan på 1100-talet) och verksamheten pågick ända till 1879.
Idag finns det gott om spår efter gruvbrytningen runt om Gruvbyn och vi kan rekommendera en promenad runt gruvhålen, det djupaste schaktet är hela 215 meter djupt. Intill Utö Värdshus ligger även Gruvmuseet som också är värt ett besök.

www.uto.se/upptack-uto

Ö till Ö

På Utö föddes sporten Swimrun som är precis som det låter, en sport där utövaren växlar mellan simning och löpning mellan land och vatten. Det första swimrun-loppet gick av stapeln år 2002 mellan Sandhamn och Utö efter att en vadslagning mellan några vänner blev till verklighet, och loppet utvecklades sedan till världsmästerskapet Ö till ö som anordnas varje år på Utö.

Ö till ö går av stapeln i slutet av sommaren, och i år infaller en del av tävlingen på lördagen under vår bröllopshelg.
Är ni nyfikna på sporten finns det med andra ord möjlighet att se målgången på sprint-finalen precis framför Utö värdshus under dagen.

www.otilloswimrun.com